Muoks: korjasin muutaman kirjoitus viiheen :) - saattaa nitä olla vieläkin

Juu, pistin siemeniä multaan maaliskuun alussa. Koska minulla ei ole hirveän hyviä olosuhteita taimikasvatukselle, niin kasvan tänäkin vuonna vain muutamia lajeja.  Tuolla aikaisemmassa kirjoituksessa mainitut petunia ja riippalobelia ja ikuiset suosikkini, samettikukat ovat jo pienessä taimivaiheessa.
49756.jpg
Samettikukat ovat ensimmäisiä kukkia, joita rupesin kasvattamaan itse. Samettikukka on siitä kiitollinen kukka, että se pysyy hyvin pystyssä ja kukkii myös sateisempana kesä. Olen vuosia myös kerännyt samettikukista siemenet, joten sieminiä niihin en ole ostanut. Tänä vuonna tein poikkeuksen. Korpikankaalla oli aika kiinostavan näköinen laji - Ragged Reggie.
49755.jpg
Saa nähdä millaisia näitä tulee.
Muista kukista olen aikaisemmin esikasvattanut lobeliaa, petuniaa, ahkeraaliisaa, tuoksuherneitä, auringon kukkia, kesäleimuja ja varmaan jotain muutakin mitä en muista.
Omat taimet on siitä kivoja, että kun niitä on yleensä runsaasti, saa runsaita istutuksia.

Nykyisin on se ongelma, että rusakon mokomat käyttävät kukkiani ruokanaan. Toissa kesänä kasvattavamani kesäleimut eivät ennättäneet kukkia kuin vähän kuin pupuset keksivät, että se on heidän lempiruokaa. Viime kesänä maassa(=kukkapenkissä) kasvaneet samettikukat saivat olla rauhassa, mutta puput kävivät talon toisella puolella ruukkuistutuksessa olleet samettikukat syömässä. Tuoksuherneen olen saanut just ja just säilymään patiolla muiden ruukkujen takana, mutta söivät mokomat orvokkeja tuoksuherneiden edestä.
"Kasvimaakin" on ongelma noiden rusakoiden takia. Parhaimmillaan/ pahimmillaan pihassa on ollut neljä rusakkoa yhtä aikaa (ja kun ei taajama-alueen takia voi edes metsästäviä ystäviä kutsua kylään). Kasvimaa on siksi lainausmerkeissä, että kasvatan lähinnä hernettä, porkkanaa, mausteyrttejä ja salaatteja. Tai siis kasvattaisin, jos vain rusakot antaisivat niiden olla rauhassa. Ensimmäisenä vuonna tässä emme saaneet yhtäkään porkkanaa emmekä hernettä salaatista puhumattakaan. Uskoisitteko, että myös tilli kuukuu rusakoiden ruokavalioon. Sittemin olen rakentanut  aidantapaista esteeksi, mutta ovat osanneet siitä huolimatta kasvien kimmpuun. Minkähänlainen aita pienen plänttini ympärille pitäisi laittaa, jotta minäkin saisin satoa.